Lage nettside i WordPress? Dette taler for og imot.


Det er verdens mest brukte publiseringsplattform og fungerer til både blogg, nettsider og nettbutikker. Men betyr dette at også du skal lage nettside i WordPress?

 

Har du vurdert å lage nettside er det sannsynlig at du har tenkt på å lage nettside i WordPress, eller at en venn av en venn, en utvikler eller et byrå som jobber med WordPress har fortalt deg at det er den beste plattformen å bygge på. Domenetilbydere landet over tilbyr å la deg sette opp en WordPress-side på 1-2-3, og det hele virker jo såre enkelt. Plattformen har noen fine ting ved seg, absolutt. Men det finnes også noen grunner til at du bør styre unna, og at en annen nettsideplattform kan passe bedre. Men først…

Hvorfor det å lage nettside i WordPress kan passe for deg

Som nevnt er det faktisk ofte gjort i en fei å sette opp en nettside i WordPress! Dersom du velger WordPress.com-versjonen. For flere tilpasninger, bedre designmuligheter og langsiktighet, så anbefales WordPress.org.

Domenetilbydere som One.com og Hostinger.com tilbyr både domene og sikkerhetsfunksjoner, WordPress-installasjon, lagring, backup og e-post. Til en ganske rimelig årlig pris. Om ikke domenehosten din har en enkel måte å klikke deg videre til en WordPress-installasjon, så kan du enten manuelt, eller ved hjelp av et verktøy, installere programvaren selv på din datamaskin før du laster den opp på The World Wide Web.

Når dette er gjort, kommer du til WordPress-dashbordet hvor du kan begynne å bygge nettsiden din med sider, blogginnlegg og kraftfulle SEO-verktøy. WordPress er nemlig kjent for å være overlegent bra for søkemotoroptimalisering av nettsiden. Store og stabile SEO-verktøy som RankMath, Yoast og SEOPress har såkalte plugins for WordPress. Plugins er det som gjør at WordPress-siden får ønskede funksjoner, og her er det en skog (helt seriøst – det finnes tusenvis av plugins) å velge mellom for akkurat din nettside, butikk eller blogg. Friheten er i alle fall stor!

Lage nettside i WordPress? Det finnes alternativer.

 

Her er raskt oppsummert grunner til å lage nettside i WordPress

  • Det er i utgangspunktet rimelig, nesten gratis til og med. Du betaler helt sikkert for domene og hosting, men utover det er det i grunn ingen fast sum du ut med om du vil holde ting superenkelt.
  • Men mulighetene i både funksjoner og design er svært mange. Fordi det er verdens mest brukte publiseringsverktøy, er det veldig mange som jobber med å utvikle funksjoner (både gratis og betalt) for WordPress og nettverket av folk som kjenner plattformen er enormt. 
  • Du trenger nøyaktig null kunnskap om koding for å starte. 
  • Det kan ta litt tid å bli kjent i kontrollpanelet, men når du er varm i trøya er det ganske så enkelt å publisere innhold, kategorisere og optimalisere det.

Hvordan designe nettside i WordPress

WordPress.org er et blankt lerret, og for å få det til å ligne en nettside, nettbutikk eller en lesbar og engasjerende blogg, må du installere et tema. Hos eksempelvis Themeforest (told ya, det er en skog der ute), kan du boltre deg i tusenvis av temaer fra 500 til over 5 000 kroner for en engangssum. Mens hos YooTheme har du kun ett tema som har flere templates, eller maler, tilgjengelig for en årlig pris. Det finnes også mange andre tilbydere enn disse to.

For å kunne tilpasse et tema må du også ha en nettsidebygger som eksempelvis Elementor, Divi eller Beaver Builder. Disse følger noen ganger med installasjonen av temaet, andre ganger må du ordne det selv. 

En fallgruve når du skal velge et tema er at det kan se flott og fint ut i en demo, men avhengig av hvilken nettsidebygger du bruker, så må jo temaet tilpasses. Det kan være en stor terskel å trå over om du er nybegynner, og da kommer vi inn på hvorfor du bør vurdere alternativene til WordPress. 

 

Hvorfor velge noe annet enn WordPress

WordPress har vært bautaen på verdensveven siden det først ble lansert i 2003. Men nå er det i ferd med å bli en dinosaur som strever med å henge med i svingene. Vel er det kraftfullt, men det er også en så stor plattform med overbelastede servere, at den begynner å bli treg (hallo lastetider). Den kan også oppleves lite brukervennlig med alle plugins du må ha for å få et dugelig salgsverktøy ut av det. 

Jeg har vært en svoren WordPress-tilhenger siden jeg publiserte mitt første blogginnlegg på den nå gravlagte TheTravellingThobru i 2013. Mye på grunn av SEO, blogging og at jeg faktisk liker å finne ut av hvordan tekniske ting henger sammen og fungerer. Det er det ikke alle entreprenører og bedriftseiere jeg kjenner som er like glad i.

Nylig designet jeg en nettside i Squarespace for ei som hadde en “fatal error” på WordPress-siden sin. Hun var lei (!!) av å føle seg avhengig av utvikleren sin for å sørge for å holde nettsiden oppdatert, frisk og sikker.

Nå bruker jeg fortsatt WordPress til å publisere blogginnlegg, men på design priser jeg meg lykkelig over at det finnes svært gode alternativer. Showit for eksempel, som denne nettsiden er designet på, er drag and drop helt uten kode. Da har du stor frihet og masse gøy når det gjelder å lage et design som ser smashing og unikt ut. Blogg-publiseringen er det dog WordPress som tar seg av, men å ha en superrask blogg er ikke det aller viktigste på min nettside. 

 

Alternativer til WordPress for små bedrifter

Som nevnt gir WordPress deg mye frihet til å sette opp siden med de funksjonene du trenger ved hjelp av gode plugins. Men det er ikke nødvendigvis slik at disse fordelene med WordPress overgår det du nesten garantert mer sømløst kan få til i Squarespace, Shopify, Webflow eller Showit. Jeg nevner disse plattformene fordi det er dem jeg har brukt utenom WordPress.

Jeg lister her noen fordeler med de ulike og i andre artikler vil jeg gå inn på mer detaljer om hver av disse. 

Fordeler med Squarespace for små bedrifter og entreprenører

  • Enkelt å sette opp grunnleggende SEO.
  • Skriv blogg og ha koll på designet samtidig. 
  • Responsivt design, når du tilpasser mobilversjonen også.
  • Innebygget CMS (Content Management System), som WordPress også er.
  • Innebygde integrasjoner for gratis bilder og oversiktlig system for egne filer. 
  • Bra statistikk-oversikt på trafikk og salg. 
  • Drag & drop-design og enkelt å tilpasse farger og fonter. 
  • Noen gratis, og en haug med betalte templates å kjøpe enten i Squarespace eller av tilbydere utenom.
  • Innebygde plugins for nettbutikk, e-postkampanjer, booking av tjenester, restaurant-reservasjoner, event-påmelding og medlemsportal. Sånne som du må sette opp eksternt i WordPress.
  • Det krever litt å sette seg inn i alle funksjoner, men de har en OK support og masse læringsmateriale i deres forum og på Youtube. 

Eksempler på nettsider laget i Squarespace:

Jasmine Star sin.

Nesha Woolery sin.

 

Her er fordeler med Showit for små bedrifter og entreprenører

  • Design som garanter skiller deg fra konkurrentene – for dette er en plattform som ikke er så kjent i Norge enda. 
  • Responsivt design og unik tilpasning for mobil.
  • Fullstendig fri drag & drop, altså virkelig ingen restriksjoner på hvor du kan plasserer ting.
  • Blogg i WordPress som blir seende ut akkurat slik du ønsker. 
  • Enkelt oppsett av Google Analytics.
  • CMS i WordPress og Yoast SEO-plugin bygget inn i den nest rimeligste planen.
  • Gratis templates som gir deg en god start. I tillegg et stort antall slående templates egnet spesielt godt for fotografer, kunstnere, designere, influencere, podcastere…
  • Større blogg og nettbutikk-intergrasjoner med den mest kostbare planen.
  • Hosting inkludert i alle planene.  
  • Uovertruffen support.

Eksempler på nettsider laget i Showit:

Jenna Kutcher sin.

Shanna Skidmore sin.

Flink fotograf sin.

 

Noen fordeler med Webflow for små bedrifter og entreprenører

  • Innebygde integrasjoner (eller plugins som du må ha eksternt i WordPress) for gratis bilder, animasjoner, tilpassede skjemaer, CRM-systemer og pop-ups, for å nevne noe.
  • Enkelt å sette opp grunnleggende SEO.
  • Skriv en blogg rett inn i designet. 
  • Hosting inkludert i planene.  
  • Du trenger ingen kunnskap om kode, men det er en fordel å kjenne til hvordan underliggende teknologi som html, css og JavaSkript fungerer sammen. 
  • Enkel oppdatering av innhold, redigering, fjerning og full kontroll slik du vil ha det. 

Eksempel på nettsider laget i Webflow:

Mel Robbins sin.

En fin template.

 

Og fordeler med Shopify for små bedrifter og entreprenører

  • Veldig rimelig å starte opp, med tanke på at du kan selge produkter og tjenester der.
  • Enkelt å sette opp grunnleggende SEO.
  • Responsivt design, når du tilpasser mobilversjonen også.
  • Gratis temaer med grunnleggende funksjoner, og mange som ikke koster skjorta.
  • Massevis med apper som gjør at bedriften ikke trenger å kompromisse når bedriften vokser. 
  • Enkelt å tilpasse farger, fonter og stil.
  • Bra statistikk-oversikt på trafikk og salg. 
  • Det krever litt å sette seg inn i alle funksjoner, nettverket av delevillige eksperter er stort. Det finnes også masse læringsmateriale i deres hjelpesenter og på Youtube.  

Eksempler på nettbutikker laget i Shopify:

Laurie Ann art.

Miss Maya Norway sin.

Vossabia sin.

 

Så hva er best for deg?

Av denne listen kan det se ut som Squarespace har flest fordeler. Men jeg kommer rett fra å designe i Squarespace, og synes det er virkelig bra. Det er ikke enkelt å velge en favoritt, for alle har supre fordeler ved seg. Og det er slett ikke sikkert det som er min favoritt for tilfellet er det som passer deg best. Slå på tråden, så finner vi ut sammen hvor du bør bygge nettsiden din!

Ta kontakt!

Så får vi til noe gøy sammen!

Inn her!

 Jeg hjelper små bedrifter og ambisiøse entreprenører som vil gjøre bra ting i verden med å bli synlige på nett. 

Det gjør at det gnistrer i sjela mi!

Jeg tror på loven om tiltrekning, men jeg tror mer på kunde- og konverteringsvennlig nettsidedesign og søkemotoroptimalisering for at du skal tiltrekke deg dine folk. 


Hei, jeg er Guro!

Hei, jeg er Guro!

Nettsidedesigner, tekstforfatter og SEO-Nerd som vil at dine drømmer skal gå i oppfyllelse like mye som du vil det!

Bli kjent